Goede Doel 2023: Het Odensehuis Papendrecht

      Reacties uitgeschakeld voor Goede Doel 2023: Het Odensehuis Papendrecht

Als je hoofd omloopt, loop dan even binnen bij een Odensehuis!

Dementie wordt volksziekte nummer 1, (helaas!), en er is nog geen kruid tegen gewassen. Wanneer dit je partner overkomt ben je ineens 24/7 mantelzorger van iemand, die je in het verleden niet zo hebt leren kennen. 

Om deze mantelzorgers te ontlasten en een ontspannen vrije dag te geven, zijn de Odensehuizen opgericht. De oorsprong ligt in de stad Odense in Denemarken, vandaar de naam Odensehuis. Het motto is alles mag niets moet, vrijheid is blijheid. 

Wanneer je partner voor het eerst komt wordt hij of zij warm ontvangen door een vrijwilliger met een kopje thee of koffie en een praatje. Inmiddels zijn de andere bezoekers al bezig met activiteiten. Vaak haakt de nieuwkomer hierbij aan omdat hij of zij herkenbare dingen ziet. Dan is het ijs gebroken en hopen we als coördinator en vrijwilligers dat onze gast nog vaak terugkomt. Gelukkig gebeurt dit ook heel regelmatig.

Odensehuis Papendrecht is ontstaan uit een burgerinitiatief en is inmiddels 4 dagen in de week geopend van 10 tot 15 uur. Ongeveer 40 vrijwilligers zorgen iedere dag voor de gasten en voor andere praktische zaken, zoals tuinonderhoud en een knutselclub. Meer informatie vindt u op de website www.odensehuispapendrecht.nl